30.12.09

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami



Przejrzawszy domowe zasoby i kilka przepisów w necie spróbowałam wymyślić coś swojego :)
Jak zwykle.

1 nieduża cebula
6 pieczarek
4-5 ząbków czosnku marynowanego
3 ząbki czosnku świeżego
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
kubeczek serka śmietankowego
250g makaronu kokardki
pieprz

Cebulę poszatkować, czosnek świeży wycisnąć i zezłocić na oleju. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać tuńczyka z puszki, mocno odciśniętego. Poddusić chwilę. Dodać serek, pokrojony w plasterki czosnek marynowany i dokładnie wymieszać. Dusić 6-8 min. Ja lubię zostawić sos na patelni żeby "doszedł" więc makaron gotuję dopiero po wyłączeniu sosu - gdy wymiesza się gorący makaron z przestudzonym sosem, całość będzie mieć lepszą temperaturę i konsystencję.
Polecam :)

Brak komentarzy: