Przepis znalazłam na Psim udku - bezglutenowe i wegańskie :) No ale jakbym ja miała zrobić coś według przepisu?
Składniki:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki owsianej
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. mleka ryżowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki. Czekoladę zetrzeć na tarce (daje efekt "piegowatości" ciasta). Dodać mleko ryżowe i olej, dokładnie wymieszać. Piec 30 min. w prodiżu lub w piekarniku na 180*C.
Gdyby to ode mnie zależało, dodałabym rodzynki namoczone w herbacie, ale dzieci odmówiły konsumpcji takich wymysłów ;) Muffinki mają kruchą skórkę i wilgotne, ale nie zakalcowate wnętrze. Uwaga, upieczone są wtedy, gdy skórka wyraźnie pojaśnieje (sic!) i się zezłoci.
3 komentarze:
Spodobał mi się tytuł postu "bez wszystkiego"
pełne zdrowia
bezglutenowe, wegańskie i do tego zdrowe! :) Kakao, czekolada, olej rzepakowy - wszystko pełne antyoksydantów :)
Prześlij komentarz