Składniki:
- pół cukinii
- 2-3 strąki papryki pomidorowej
- 1 cebula cukrowa
- 1 filiżanka ryżu arborio
- 1 łyżeczka serka śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 filiżanki bulionu warzywnego o łagodnym smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego, złota Północy :)
Na rozgrzanym oleju podsmażać ryż, aż stanie się szklisty. dorzucić posiekaną cebulkę i lekko ją zeszklić. Dodać pokrojoną w centymetrową kostkę cukinię oraz paprykę, pokrajaną w paseczki. Podlać pierwszą filiżanką bulionu i zmniejszyć gaz do minimum. Gdy bulion się wchłonie, podlewać risotto pomaleńku, wlewając po kilka łyżek płynu i testując twardość ziarenek. Gdy ryż jest już miękki, dodać serek i śmietanę.
Ja podałam z domową shoarmą.
2 komentarze:
Proste i pyszne!
Pozdrawiam:)
Risotto to ja zawsze chętnie :) A już z papryką to w ogóle mniam :D
Prześlij komentarz