Image Map

9.4.11

Makaron pełnoziarnisty z pieczarkami i cukinią

Składniki:
30 dag pieczarek
mała cukinia
1/4 puszki kukurydzy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
sól, pieprz
makaron pełnoziarnisty
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w ćwierćtalarki i wyciśnięty czosnek wrzucić na niegorący olej i zeszklić. Pieczarki obrać i pokroić, cukinię pokroić w ćwierćtalarki bez obierania. Warzywa wrzucić na patelnię, dusić pod przykryciem aż puszczą sok (ok. 7-9 minut), odkryć, dodać kukurydzę i przyprawy, odparować. Podawać z makaronem pełnoziarnistym.

Cebula wraz z gniazdami nasiennymi młodej cukinii stworzyły pyszną wielce sosowatą konsystencję całości. Pomimo dodania czosnku zaś, każdy ze smaków był wyrazisty i odpowiednio wyczuwalny.

4 komentarze:

monotema pisze...

Jak na diecie, to niech przynajmniej kukurydzy nie je! Dobrze, że ja nie lubię :- ))

Truscaveczka pisze...

A o co chodzi z tą kukurydzą? I kto ma nie jeść? :D

asieja pisze...

aromatycznie!

ThimbleLady pisze...

wygląda niezwykle smakowicie