14.7.14

213. Ucierane ciasto jagodowe

Ucierane ciasto jagodowe znalazłam na przepisy.net

Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej
4 jajka
6 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego
pół szklanki jagód lub innych miękkich owoców
cukier puder do posypania
łyżka masła do wysmarowania formy
Wykonanie:
Owoce opłukałam i otrząsnęłam z wody. Jajka ubiłam z cukrem, aż się rozpuścił, dodałam 2 łyżki wody, olejek i olej i miksowałam do połączenia składników. Wsypałam mąkę i proszek i zmiksowałam na gładkie ciasto. Wysmarowałam masłem malutką i wysoką tortownicę. Jagody ułożyłam tylko na brzegach, po czym stawiłam do nagrzanego prodiża i piekłam pół godziny. Po upieczeniu wyjęłam na talerz i oprószyłam cukrem-pudrem.
Słodkie jagodowe lato