28.4.13

201. Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami, oliwkami i wędzonym twarogiem

W zasadzie miały być serniczki. Takie klasyczne, podlaskie, tylko na słono. Ale gdy spróbowałam genialnego wędzonego twarogu, pomyślałam, że szkoda mi go dodawać do ciasta. Dlatego ostatecznie powstały placki zupełnie inne.
Składniki (na 3 osoby):
5 ziemniaków średniej wielkości, surowych i obranych
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 spora cebula
3-4 suszone pomidory
6-8 oliwek
2-3 plastry porządnej wędzonej szynki
łyżka węgierskiej pasty paprykowej (jest bardzo słona, dlatego w przepisie nie ma soli)
olej do smażenia
200g wędzonego twarogu
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobne wiórki, dodać mąkę i jajka, wyrobić. Pomidory, szynkę i oliwki drobno posiekać, cebulę zetrzeć na grubej tarce, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić pastą paprykową. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z pokruszonym wędzonym twarogiem.

14.4.13

200. Wcale nie colesław!

Nasza ulubiona ostatnio surówka powstała na bazie colesława, ale przeszła kilka konwulsji by w końcu stać się niebem w gębie. Takim więcej fioletowym ;)



Składniki na 2 osoby:
1/4 małej czerwonej kapusty
10 cm białej części pora
1/2 kwaśnego jabłka
odrobina soli
1 łyżka majonezu o wytrawnym smaku
2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego bez cukru
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na grubej tarce, lekko posolić, wygnieść rękami i odstawić na kwadrans. Odlać ewentualny sok. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki, jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki.



Sałatkowe szaleństwo!