18.12.12

196. Lebkucheny troszkę inaczej

Kiedy moja siostra Poswix reklamowała mi lebkucheny, pomyślałam, że to doskonałe ciastka na eksperyment alergologiczny ;)
Ciasto przerobiłam na bezmleczne i bezpszenne, a efekt przeszedł moje oczekiwania :)
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki żytniej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka płynnego miodu
100g mielonych migdałów
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Miód i olej delikatnie podgrzać - do temperatury ok. 50 stopni, nieparzącej. Pozostałe składniki zmieszać w misce, dodać zawartość garnuszka i dokładnie wymieszać. Zostawić na godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Kłaść na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej grudki ciasta wielkości truskawki - w sporych odstępach, jak widać, rozlewają się w ładne, okrągłe placuszki.
Piec około kwadransa w temperaturze 180 stopni.

 
Migdały na słodko i wytrawnie!Wigilijny piernikCiastka na jeden kęs - NAGRODA

10.12.12

195. Idealne wegańskie placuszki owsiane

Nareszcie doszłam do przepisu, który spełnia wszystkie wymagania - ciasto jest jak w niewegańskich racuszkach, a i pszenicę udało się ominąć :)

Składniki:
3/4 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka niskobiałkowego zastępnika jajka firmy BEZGLUTEN
1 jabłko
pół łyżeczki przyprawy do piernika (jak szaleć to szaleć)
olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłko zetrzeć na papkę. Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na oleju lub na sucho, jak pancakes. My jedliśmy z jogurtem (co już wegańskie nie jest), a Panicz z powidłami :)


194. Wegańskie paszteciki wigilijne z kapustą

Kapusta w stylu pierogów wigilijnych mojej Mamy. Ciasto francuskie - bo takiego, jak mama robi nie miałam siły produkować :) A z testu wyszło coś bardzo smacznego i na pewno powtórzę to w Święta.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego*
25 dag kiszonej kapusty z kminkiem i innymi dodatkami (na lokalnym rynku pani sprzedaje kapustę, ukiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym, po-e-mat!)
2 średnie cebule
6-8 pieczarek
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę bardzo mocno odcisnąć w rękach, aby była zupełnie wiórkowata. Jeśli jest bardzo kwaśna, lekko przepłukać wodą. Posiekać w drobną kostkę (tak, z odciskania wychodzą ładne pięściaki i to je kroić należy).
Cebulęi pieczarki posiekać i lekko podsmażyć na oleju. Na patelnię dodać kapustę i na wolnym ogniu podsmażać, mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Powinna zachować zwartą konsystencję.
Kapustę przestudzić. Arkusz ciasta pokroić na 8 prostokątów. Na połowie każdego układać kopiastą łyżkę stołową farszu, zakrywać wolną częścią ciasta, a brzegi sklejać widelcem.
Piec w piekarniku lub na suchej patelni pod przykryciem aż ciasto się zrumieni i nabierze charakterystycznej lekkości.

*(jak kto ma wenę, niech robi sam,ja przy śmigającym dwulatku skorzystałam z gotowca)
 

1.12.12

193. Pierniffinki

Ostatnio chodziły za mną muffinki. Ale nie byle jakie, tylko zimowe. Szybka konsultacja z Poswix i z Googlem i stwierdziłam, że upiekę pierniffinki.
Wykorzystałam bazowy przepis z Samych Dobrych Rzeczy i lekko go podkręciłam :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka płynnego miodu(u mnie lipowy)
- 100 ml oleju
- 2 jajka
Wykonanie:
Suche zmieszać z suchymi, mokre z mokrymi, potem wszystko razem.  Piec 25 minut w prodiżu lub w piekarniku na 180*C.