29.9.12

190. Czekoladowe muffinki bez wszystkiego

No bez wszystkiego, serio. Ani masła, ani mleka, ani jajek, ani porządnej mąki...

Przepis znalazłam na Psim udku - bezglutenowe i wegańskie :) No ale jakbym ja miała zrobić coś według przepisu?

Składniki:
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki owsianej
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. mleka ryżowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru

Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki. Czekoladę zetrzeć na tarce (daje efekt "piegowatości" ciasta). Dodać mleko ryżowe i olej, dokładnie wymieszać. Piec 30 min. w prodiżu lub w piekarniku na 180*C.
Gdyby to ode mnie zależało, dodałabym rodzynki namoczone w herbacie, ale dzieci odmówiły konsumpcji takich wymysłów ;) Muffinki mają kruchą skórkę i wilgotne, ale nie zakalcowate wnętrze. Uwaga, upieczone są wtedy, gdy skórka wyraźnie pojaśnieje (sic!) i się zezłoci.

 
Smakołyki na pikniki

15.9.12

189. Dynia i ziemniaki pieczone z ziołami

Prosto. Najprościej.
Mała dynia hokkaido, kilka ziemniaków, trochę przypraw... I jest - złota polska jesień.

Składniki:
- mała dynia (taka wielkości grapefruita)
- 4-5 ziemniaków
- łyżeczka tymianku
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kawałki wielkości grubych frytek. Na blachę nalać oliwę, wytaplać w niej jarzyny (u mnie w roli taplacza wystąpił dwuletni Panicz zbrojny w silikonowy pędzel), posypać przyprawami i wytaplać ponownie. Piec 50 minut w prodiżu lub w piekarniku na 180*C.
My jedliśmy z rybą, obtoczoną w mące kukurydzianej i usmażoną na oleju.

Dyniowe przysmakiZ dziećmi i dla dzieci

10.9.12

188. Najprostsze risotto z cukinią i papryką pomidorową

Dobre risotto nie jest złe. A jeśli w dodatku niespodziewanie słodka papryka okazuje się palić jak cho... jak ho ho, to już w ogóle nabiera zupełnie nowego pazurrra ;)
Składniki:
- pół cukinii
- 2-3 strąki papryki pomidorowej
- 1 cebula cukrowa
- 1 filiżanka ryżu arborio
- 1 łyżeczka serka śmietankowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 filiżanki bulionu warzywnego o łagodnym smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego, złota Północy :)

Na rozgrzanym oleju podsmażać ryż, aż stanie się szklisty. dorzucić posiekaną cebulkę i lekko ją zeszklić. Dodać pokrojoną w centymetrową kostkę cukinię oraz paprykę, pokrajaną w paseczki. Podlać pierwszą filiżanką bulionu i zmniejszyć gaz do minimum. Gdy bulion się wchłonie, podlewać risotto pomaleńku, wlewając po kilka łyżek płynu i testując twardość ziarenek. Gdy ryż jest już miękki, dodać serek i śmietanę.
Ja podałam z domową shoarmą.