28.6.12

180. Nietypowe jabłka w cieście z cukinią

Uwielbiam jabłka w cieście. Ale jak je przyrządzić, jeśli nie można użyć ani mąki pszennej, ani jajka, ani nawet maślanki czy kefiru?
Składniki:

  • pół średniej cukinii
  • 1 duże jabłko
  • 4 płaskie łyżki mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • pół szklanki mleka owsianego (lub innego)
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka zastępnika jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka i obraną cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąki, mleko i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na gorącym oleju. Placuszki wychodzą bardzo chrupiące na brzegach. Z podanych proporcji usmażyłam tuzin solidnych racuchów.


179. Placki z młodych ziemniaków z cukinią

Dzisiaj dwie wersje - dla alergików i zwyczajna :)
Składniki:

  • 2 średnie młode ziemniaki
  • pół średniej cukinii
  • kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej [(c) Astrid Lindgren]
  • 1 jajko (lub 1/3 szklanki wody + łyżeczka zastępnika jajka)
  • 4 łyżki mąki pszennej (ALBO kukurydziana i ryżowa)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka proszku do pieczenia (alergicy pamiętają, by był odpowiedni)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Obraną cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, jajko (zastępniki  wodę) i wymieszać. Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę albo zetrzeć na tarce i również dodać do masy. Całość doprawić do smaku i smażyć na gorącym oleju. Z podanych proporcji wyszedł mi tuzin solidnych placków.

22.6.12

178. Gulasz wieprzowy z cukinią

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe oliwy MONINI
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • nieco wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać lekko (!) oliwę i wsypać paprykę, wymieszać i chwilkę podgrzewać, aż zacznie mocno pachnieć i lekko zmieni kolor. Włożyć mięso i lekko obsmażyć. Przełożyć całość do garnka, dodać pokrojone w półplasterki cebulę i cukinię. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić ok. pół godziny. Dodać koncentrat, doprawić. poddusić kilka minut, aby smaki się połączyły.
Podawać z kaszą gryczaną i sałatą ze śmietaną.


20.6.12

Wegańskie muffinki typu cornbread

Niestety, nie zapisałam źródła przepisu, a szkoda. Muffinki są bardzo przyjemne w smaku i konsystencji, choć bezpszenne, bezmleczne i bezjajeczne :) Musiałam jednak wprowadzić kilka zmian do oryginalnego przepisu, a i jeszcze coś trzeba ulepszyć. Receptura, którą znalazłam, zawierała dwukrotnie większą ilość cukru, niż to, co ja upiekłam - a moje i tak wyszły bardzo słodkie. Niestety, daje się wyczuć posmak proszku do pieczenia - zgodnie z przepisem dodałam 2 płaskie łyżeczki i czuć, że jest go za wiele. Dlatego składniki podaję już zredukowane, żeby nikt nie musiał powtórzyć mojego błędu.
Składniki:

  • 0,5 szkl. najdrobniejszej kaszy kukurydzianej
  • 0,25 szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 1,5 łyżki mąki z tapioki (dostępna np. w Biedronce)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zastępnika jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka sojowego, zbożowego, lub wody
  • 90 ml oleju
  • cukier waniliowy
  • jagody (ok. 0,5 szklanki)
Wykonanie:
Jak to w muffinkach: suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej, wsypać suche do mokrych i wymieszać. Wlać do foremek - uwaga, bardzo rosną! Dodać jagody. Piec ok. 20 minut w prodiżu lub w temp. 180 stopni.


Mleczny pudding ryżowy z jagodami

Przeniosłam się do Galicji i bez problemu łyknęłam "placki" w znaczeniu ciast, trochę oporniej idzie mi z "pieczeniem" kotletów (tak, na patelni) czy ze "sznycelkami" (w sensie mielonych) - ale "borówkom" nie poddam się bez walki. Jagody do jagody i kropka!
Kiedy więc dwa dni temu pojawiły się pierwsze jagodziarki, musiałam od razu zaopatrzyć się w litr tych ulubionych owoców mojego męża, ojca dzieciom - z których jedno w temacie owoców z trudem akceptuje jabłko, gruszkę i banana, zaś drugie zje każdy - a najchętniej w owsiance :) Część jagód zatem trafiła bezpośrednio do buzi, ale z części udało się wykonać klasyczny, polski pudding ryżowy. Albo nie pudding - ale takie mam nieodparte skojarzenie - może ktoś jednak zaproponuje trafniejszą nazwę?
Ponieważ zaś to jeden z ulubionych przysmaków ojca moich dzieci, wrzucam potrawę do akcji "Przysmaki dla taty" :)

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka jagód
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały jogurt naturalny lub 100g śmietany jogurtowej
  • kilka łyżek wody
Wykonanie:
Tak, wiem, to nieludzko przypalająca się potrawa - dlatego trzeba wybrać dobry garnek. U mnie sprawdził się rondelek ze stali szlachetnej o bardzo grubym dnie.
Do garnka wlać na dno cieniutką warstewkę wody - tak, by całe dno było przykryte. Zapewni to równomierne nagrzanie się dna i zapobiegnie przypalaniu.
Do garnka wsypać ryż (niepłukany!) i zalać mlekiem. Gotować na wolniutkim ogniu, hojnie mieszając - będzie lekko przywierał, ale jeśli temperatura nie będzie za wysoka, a łyżka dotrze do dna, nie powinien się przypalić. Gdy ryż jest już prawie gotowy dodać cukier. Ja osobiście dolałam jeszcze z pół szklanki wody, ponieważ ryż nie całkiem doszedł, gdy potrawa już zgęstniała.
Jagody opłukać i wymieszać z jogurtem. Dosładzać nie trzeba, ryż jest słodki. Podawać jak na zdjęciu. Albo inaczej :)

Jagody 2012Przysmaki dla taty

18.6.12

Oliwkowa sałatka z moskalików (by PanMąż)

Mężczyźni w kuchni albo tworzą katastrofy, albo arcydzieła. Mnie los zetknął tylko z tymi drugimi, więc kiedy PanMąż zniknął na 40 minut w kuchni, oczekiwałam poematu. I nie zawiodłam się.

Powstała sałatka - mnie szczególnie zasmakowała na razowym chlebie i cieniutko ukrojonym żółtym serze.
Składniki:

  • 10 moskalików, pozbawionych kręgosłupa
  • 10 zielonych oliwek
  • mała szalotka lub dymka
Sos:
  • pół łyżeczki ostrego ajvaru,
  • pół łyżeczki octu jabłkowego staropolskiego
  • ćwierć łyżeczki miodu (no, pół, niech tam)
  • łyżka oliwy od suszonych pomidorów
Wykonanie:
Sos wymieszać dokładnie w słoiczku. Moskaliki pokroić w jednocentymetrowe kawałki, oliwki w półplasterki, szalotkę w ćwierćtalarki. Wymieszać, zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki. Proporcje dla 2 osób.


Owsianka z owocami

Ponieważ Panicz nadal bezmleczny, a owsianka na wodzie bez dodatków jest taaaaaaaka nudna, dosmaczam mu poranny posiłek najróżniejszymi owocami. Dzisiaj padło na banany i brzoskwinie.

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe pełnoziarnistych płatków owsianych z zarodkami lub otrębów* owsianych
  • 1 brzoskwinia bez skórki i pestki
  • 1/2 banana bez skórki
Wykonanie:
Płatki zalać 1/3 szklanki zimnej wody i ugotować - aż zmiękną, ok. 5 minut. Jeśli wychodzi bardzo gęste, dodać nieco wody. Owoce zetrzeć na drobnej tarce i dodać do owsianki. Dokładnie wymieszać i podawać. Niby nic wielkiego, a jakie smaczne :)


13.6.12

Rosół z kaczki

Z niemałą radością odkryłam w pobliskim sklepie mięsnym spory wybór części kaczki - udka, piersi, korpusy... I  z takiej właśnie porcji rosołowej ugotowałam ukochaną zupę mego syna. Tadaaam - oto rosół :)
Składniki:

  • porcja rosołowa z kaczki
  • 4 litry wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 marchewki
  • ćwiartka dużego selera
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 2 małe, przypieczone cebulki
  • 10 cm pora
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • makaron (tu kukurydziany)
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele i listki bobkowe i gotować 3h. Odcedzić, przelać przez gazę na sitku, posolić do smaku.  Tylko tyle i aż tyle ;)
Podawać z makaronem lub z kluseczkami z kaszy manny.


9.6.12

Owsiane pancakes

Ani to racuchy, ani placuszki, bo takie śmieszne, bez oleju smażone... Pozbawione głównych alergenów, pyszne i lekkie bardzo posmakowały Paniczowi, może i Wy je polubicie? Oczywiście zamiast zastępnika jajka można dać prawdziwe :)

Składniki:

  • 2 kopiaste łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka zastępnika jajka
  • 1 jabłko starte na tarce od ziemniaków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki letniej wody (lub mleka)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (bo zwykły oparty jest na mące pszennej)
Wykonanie:
Mokre składniki dodać do suchych, wyrobić jak na muffinki, a więc niezbyt pracowicie, byleby grud mąki nie było. Smażyć na suchej lub posmarowanej olejem patelni teflonowej. Podawać same, z cukrem pudrem lub jogurtem. Użyłam bardzo słodkich jabłek, więc posypywanie cukrem było u nas zbędne.

Następnego dnia zrobiłam te racuszki bez jabłek, dodałam za to łyżeczkę miodu lipowego i okazało się, że w domu zapachniało piernikami :)

Placek z truskawkami


Kiedy przeniosłam się z Podlasia do Galicji, zniknęły "bułki chleba" czy "plajsterki sera", a pojawiły się "sznycelki" i "placki" zamiast ciast :) No to placek z truskawkami:
Przepis dostałam od koleżanki z dzieciństwa mojej mamy, ale w trakcie produkcji okazało się, że nie mam składników takich, jak w oryginale. Podaję zatem wersje własną i życzę Wam smacznego :)
Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki (pół na pół biała i pełnoziarnista)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki oleju
  • owoce

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, ubić. Oba rodzaje mąki i proszek wymieszać. Powoli wmiksowywać w masę na zmianę mleko, olej i mąkę aż do powstania gęstego, acz płynnego ciasta. Wlać do formy, ułożyć owoce, piec 45 minut w prodiżu lub w piekarniku na 180 stopni :)