22.8.11

Gulasz wieprzowy z warzywami

Składniki:
400g łopatki wieprzowej
pół czerwonej papryki
pół puszki kukurydzy
2 marchewki
pół małej cukinii
cebula
oliwa
pudełko pasty pomidorowej
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na oliwie. Przełóż do garnka, a na tej samej oliwie podsmaż cebulę. Paprykę pokrój w paski, cukinię w ćwierćtalarki, a marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Wszystkie warzywa dodaj do garnka i podlej pół szklanki wody. Zagotuj, dodaj pastę pomidorową, pół łyżeczki soli, łyżeczkę słodkiej papryki, tymianek, czosnek granulowany i nieco pieprzu. Duś na wolnym ogniu ok. 40 minut - albo aż warzywa będą miękkie.
Podawaj z kaszą gryczaną i mizerią lub surówką z sałaty lodowej.