30.6.11

Gulasz z brązowej soczewicy z cukinią

Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
pół szklanki kukurydzy z puszki
pół małej cukinii
cebula
puszka pomidorów pelati
20 dag pieczarek
oliwa
sól, papryka, chili, oregano
Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w plasterki lub mniejsze kawałki cukinię i pokrojone pieczarki. Wszystko razem podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przełożyć do garnka, wymieszać z soczewicą, dodać pomidory, uprzednio zmiksowane. Dusić ok. 15 minut. Dodać kukurydzę, doprawić wszystko chili, papryką i oregano. Podawać z kaszą gryczaną.

23.6.11

Kotleciki warzywne z ciecierzycą



Składniki:
paczka mieszanki warzywnej z ryżem, bez przypraw
puszka ciecierzycy
3 łyżki bułki tartej
jedno jajko
sól, pieprz,
pół łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
ćwierć łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie
Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i zeszklić go. Dodać warzywa i podsmaż wszystko, aż warzywa zmiękną. Dodać odsączoną ciecierzycę. Zawartość patelni ostudzić. Zmiksować warzywa w malakserze lub blenderem, dodać jajko i bułkę tartą i wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować płaskie, okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać z surówką z sałaty lodowej lub cykorii.

17.6.11

Botwina duszona

Ommmm... A raczej - o, mamo jakie to pyszne :)
Składniki:
1 pęczek botwiny z dużymi dość buraczkami
2 średnie cebule
1 średnie jabłko
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
szklanka wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól, pieprz
łyżeczka majeranku
Wykonanie:
Buraczki obrać i pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą z octem i gotować jakieś 5-7 minut od zawrzenia. Dorzucić łodyżki i listki pokrojone w paseczki i dusić, aż wszystko będzie dość miękkie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w półtalarki i zezłocić na oleju. Dodać jabłko i przesmażyć krótką chwilę. Zawartość patelni dołożyć do garnka, dodać przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Podawać z młodymi ziemniakami lub jako jarzynkę do obiadu.
Jedzenie z muzyką w tle

12.6.11

Linguini z pesto z bobu i bazylii

 Pesto
Składniki:
szklanka bobu
garść porwanej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
olej z pestek winogron lub oliwa
sól
Wykonanie:
Bób ugotować (ok. 15 minut) w osolonej wodzie, odcedzić, lekko przestudzić i obrać z łupinek. Pestki słonecznikowe zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odcedzić. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Posolić do smaku.
  
 Linguini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać w garnku z sosem. Podawać od razu.
Przepis z Kwestii Smaku, jak zwykle lekko po swojemu ;)

10.6.11

Francuskie kwadraty z cukinią

Ciasto francuskie jest delikatne, pięknie rozdziela się na setki płatków i wspaniale smakuje. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 mała cukinia
łyżka oleju z pestek winogron
sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
Cukinię pokrój drobno, np. na osiem części wzdłuż, a potem w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj przyprawy. Ostudź.
Ciasto pokrój w prostokąty, których długość jest dwa razy większa od szerokości. Na połowie ułóż farsz, zagnij ciasto i dokładnie sklej brzegi. Piecz w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blasze lub na patelni postawionej na maleńkim płomieniu i przykrytej (w tym wypadku obróć kwadraty po zrumienieniu jednej strony).
Podawać z surówką, na przykład koperkową.
Cukinia 2011