16.10.09

Co? Kapusta? Głowa pusta!

Święto Kapusty



  • 40 dag łazanek
  • 5 dag słoniny
  • 1 kg kapusty (np. włoskiej)
  • 1-2 cebule
  • 25 dag szynki lub ogonówki
  • 1 łyżka maggi
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz do smaku
Zdejmij i odrzuć zewnętrzne liście kapusty, główkę opłucz, przekrój na ćwiartki i wytnij głąb. Ćwiartki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy kapusta będzie miękka, odcedź ją, odciśnij i posiekaj. Drobno pokrój słoninę, wysmaż na chrupko. Na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Włóż kapustę i pokrojoną w paski wędlinę, wlej maggi, smaż kilka minut, stale mieszając. Łazanki ugotuj, odcedź, wymieszaj z kapustą. Smacznego!

Łazanki wyszły bardzo smaczne - mój mąż posunął się nawet do stwierdzenia, ze najlepsze, jakie jadł - a w końcu oznaczało to moje małe zwycięstwo nad teściową i babcią :) Sukces, proszsz państwa :)

6.10.09

Pasta rybno-jajeczna


1 jajko na twardo posiekane
pół puszki śledzi podwędzanych w oleju EVRO, pyyyszne są!
łyżka majonezu
łyżka serka Bieluch
łyżeczka musztardy
oliwki posiekane

Wymieszać, smarować na chlebek i zajadać, mniam!
Oczywiście pastę produkował mój mąż :)

Mę-żurek

Nie tylko ja gotuję w domu, na całe szczęście. Mój szlachetny Małżonek w niedzielę metodycznie i pomalutku zabrał się za gotowanie żurku. Pysznego, muszę dodać.

Skorzystał z przepisu stąd - klik!
Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki
  • 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ugotowane ziemniaki do podania
Tradycyjny żurek na kiełbasie - sposób przygotowania
Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę pokrój w krążki i włóż z powrotem do zupy. Wlej żur, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Jajka pokrój na cząstki, rozłóż na talerzach i zalej zupą. Pozostały boczek wysmaż na suchej patelni. Ziemniaki przełóż do oddzielnej miseczki i polej tłuszczem ze skwarkami.

Okazało się jednak, ze zakwas ze sklepu jest mocniejszy, niż ustawa przewiduje i wody do zupy weszło 5 szklanek, a nie 3.

Klopsen

Są tacy ludzie, którzy nie lubią klopsów. No naprawdę, niektórzy nawet prowadzą blogi o jedzeniu :)
Na szczęście są też tacy, którzy je uwielbiają. Ta porcja wyszła wyjątkowo duża, więc oprócz 2 obiadów pojawiła się na stole również jako obiadokolacja siatkarska ;)

Klopsiki
500g mięsa wieprzowego mielonego (łopatka, jeśli wolicie tłustsze to karkówka). Nieźle sprawdza się też indyk.
1 średnia cebula
1 jajko
1 łyżka tartej bułki do środka plus bułka to obtaczania klopsików
łyżka majeranku
pół łyżeczki soli
nieco pieprzu
olej do smażenia
2 duże marchewki do sosu (może być mrożonka - sama marchewka lub marchewka z groszkiem)
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką, cebulą i przyprawami, wyrobić łyżką lub ręką na jednolita masę. Ja zawsze daję bułki odrobinkę, nie wydaje mi się potrzebna, klopsiki wychodzą soczyste i nie rozlatują się.
Z masy formować kulki średnicy ok. 4 cm, lekko spłaszczać i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wkładać do garnka, podlać wodą, wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki. Dusić na wolnym ogniu 40 min, w razie potrzeby uzupełniając odparowaną wodę.
Podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.